Mesto hľadá súkromného operátora parkovacej služby

20.05.2012 Košice

Košice 20. mája (TASR) - V platenej parkovacej zóne v Košiciach je v pôsobnosti mesta 3352 parkovacích miest na uličnom státí a rampových parkoviskách. Tieto parkovacie miesta sú v centrálnej mestskej zóne, ohraničenej dopravnými značkami, ako aj na vysunutých parkoviskách – Festivalové námestie, parkoviská pri OC Merkúr a pri OC Astória. Okrem toho je k dispozícii 496 parkovacích miest v parkovacom dome pri Steel Aréne na Moldavskej ulici.

Podľa hovorkyne magistrátu Martiny Viktorínovej sa v súčasnosti uvažuje minimálne so zavedením ďalšej parkovacej zóny v okolí doterajšej centrálnej zóny. "Táto nárazníková zóna je extrémne preťažená parkujúcimi vozidlami, ktorých vodiči sa chcú vyhnúť plateniu parkovného v centrálnej parkovacej zóne. Situácia je tam neúnosná, obyvatelia v týchto častiach mesta sa sťažujú na problémy s parkovaním," povedala Viktorínová pre TASR. Dodala, že táto zóna by mala výrazne zvýhodniť rezidentov.

"Ďalšia koncepcia statickej dopravy bude však v kompetencii nového prevádzkovateľa parkovacej služby v Košiciach, ktorý by mal rozšíriť počet parkovacích miest, nakoľko súčasný prevádzkovateľ Správa majetku mesta Košice (SMMK) aktuálne nedisponuje finančnými prostriedkami na takýto druh investícií," doplnila hovorkyňa.

Problematika parkovania v meste je dlhodobo neuralgickým bodom. Po tom, čo sa občania centrálnej mestskej časti ohradili voči rozhodnutiu bývalého vedenia o výške poplatkov za rezidentské karty, objavili sa aj kritiky na výšku spoplatneného parkovného.

V mestskom zastupiteľstve dokonca na zasadnutí v decembri poslanci zablokovali bod programu Zmeny v systéme parkovacích služieb v meste Košice. Poslanci potom vo februári rozhodli o tom, že mesto Košice vyhlási verejnú obchodnú súťaž na dodávateľa parkovacej služby v meste. Riaditeľ SMMK Milan Jankura na rokovaní MsZ uviedol, že je potrebné vytvoriť viac ako 3000 parkovacích miest, pričom jeho spoločnosť sa dostala do problémov kvôli vybudovaniu parkovacieho domu pri Steel Aréne, ale finančný efekt je minimálny.

"Vzhľadom na skutočnosť, že procesom výberu externého dodávateľa parkovacích služieb sa mesto Košice zaoberá už od roku 2009 a tiež s ohľadom na fakt, že výstavbou parkovacieho domu pri Steel Aréne došlo k výraznému zhoršeniu finančnej kondície mestského podniku SMMK, a tento nie je schopný garantovať z vlastných zdrojov rozvoj nových parkovacích zón bez toho, aby nedošlo k zastaveniu odvodov z nájmu v rámci zóny parkovacích služieb na mesto Košice, je outsourcovanie týchto služieb nevyhnutné," uviedol vtedy Jankura.

Výsledky verejnej súťaže na prevádzkovateľa parkovacej služby v meste by malo schváliť zastupiteľstvo na svojom rokovaní 18. júna. Externý dodávateľ mal mať zadefinované výberové podmienky, ako stanovenie výšky ročného odvodu voči mestu, stanovenie spôsobu schvaľovania rozširovania a zmien v rámci zóny parkovania tak, aby mesto Košice nestratilo kontrolu nad systémom. Nevyhnutné má byť tiež stanovenie výšky investícií, ktoré bude musieť nový operátor realizovať do rozšírenia zóny a na ktorých nebude participovať mesto, stanovenie rozsahu služieb vrátane výdaja vyhradených parkovacích miest a stanovenie podmienok predaja rezidentských kariet a udržanie ich nízkej cenovej úrovne. Nový operátor by mal preinvestovať sumu približne 1,6 milióna eur.
 

Vyberte región